“Ora de film” a fost creată pentru a da încă o dimensiune activității educative. Este o direcție pe care nu s-a mers până acum și care se adresează celor care vor să cunoască mai bine arta cinematografică și, eventual, să pună în practică propriul mod de a vedea lucrurile. Marile descoperiri au fost rezultatul unui mod diferit de a privi realitatea. De aceea, considerăm că este oportună prezentarea diversității cinematografice în școli și licee, în scopul stimulării reflecției critice, dialogului constructiv, al dezvoltării metodelor de educație non-formală și, implicit, în conturarea unui viitor public avizat.

În cadrul “Orei de film”, elevii au acces la o prezentare a regizorului și a contextului în care filmul a luat naștere, la vizionarea unui film de referintă, iar ulterior, la o discuție liberă pe bază filmului. Împreună cu elevii, analizăm linia narativă, construcția anumitor secvențe, estetica filmului, evoluția personajelor, jocul actorilor, și, nu în ultimul rând, efectele pe care filmul le are asupra spectatorului.

Pentru a le oferi o imagine cuprinzătoare, ne dorim să implicăm în acest program persoane din industria cinematografică, astfel încât elevii să cunoască atât modul în care este realizat un film, cât și experiența reală cu care aceștia se confruntă în profesia lor. Prin acest demers, ne dorim să încurajăm elevii să conștientizeze imaginile pe care le vizionează, să își exprime opiniile în public, să le stimulăm curiozitatea și să le insuflăm pasiunea pentru cinematografie.

În prezent, programul este derulat în parteneriat cu Insitutul Francez.